Evaluation of growth and production of Pleurotus Ostreatus on different organic residues in the department of Huila
Main Article Content
Abstract
This research study develops a Pleurotus Ostreatus cropping based on four types of substrates prepared with solid waste: sugarcane husk, sawdust, coffee husks, and hay. This study considers the fruition time and the biological efficiency. The main objective is to determine the rate of return of the orellanas corp, and establish if it is financially favorable, and contribute to the mitigation of the environmental issues caused by agro-industrial waste. As a result, the substrate based on hay indicated adequate fruition periods, with a higher return than the other substrates, it showed a biological efficiency of 37.26%. The substrates based on sugarcane husk, sawdust, coffee husks indicated the best fruition periods. The rest of the substrates showed a minimum biological efficiency.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
All the texts published in this magazine are distributed under a Creative Commons License «Attribution-Non-Commercial-Share the same»
References
J. F. Álvarez, “Estudio de viabilidad para el montaje de una planta transformadora y comercializadora de productos light y vegetarianos a base de Orellana”. Trabajo de grado de Ingeniería Agroindustrial. Facultad de Ingeniería. Universidad Pontificia Bolivariana. 2005. p. 102.
L.F. Cardona, “Anotaciones acerca de la bromatología y el cultivo del hongo comestible Pleurotus ostreatus”. Revista Crónica Forestal y del Medio Ambiente. 2001. p. 120
A. F. Amado y G. A. Higuera, “Plan de negocios para la creación de una empresa de comercialización de hongos pleurotus”. Trabajo de Grado Ingeniería en Control. Facultad de Ingeniería. Universidad Distrital Francisco José de Caldas. 2017. p. 56.
A. F. Guzmán y S. C. Rodríguez, “Plan de negocios para la comercialización de orellanas a través de mercados industriales y de consumo en Bogotá”. Trabajo de Grado Ingeniería Industrial. Facultad de Ingeniería. Corporación Universidad Libre. 2010. p. 232.
F. Fernández, “Guía práctica de producción de Setas (Pleurotus sp)”. México. 2004. p. 54