Evaluation of growth and production of Pleurotus Ostreatus on different organic residues in the department of Huila

Main Article Content

Juan Felipe Morales Castaño

Abstract

This research study develops a Pleurotus Ostreatus cropping based on four types of substrates prepared with solid waste: sugarcane husk, sawdust, coffee husks, and hay. This study considers the fruition time and the biological efficiency. The main objective is to determine the rate of return of the orellanas corp, and establish if it is financially favorable, and contribute to the mitigation of the environmental issues caused by agro-industrial waste. As a result, the substrate based on hay indicated adequate fruition periods, with a higher return than the other substrates, it showed a biological efficiency of 37.26%. The substrates based on sugarcane husk, sawdust, coffee husks indicated the best fruition periods. The rest of the substrates showed a minimum biological efficiency.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Morales Castaño, J. F. (2020). Evaluation of growth and production of Pleurotus Ostreatus on different organic residues in the department of Huila. I+ T+ C- Research, Technology and Science, 1(14), 77–82. https://doi.org/10.57173/ritc.v1n14a10
Section
Research Papers

References

J. F. Álvarez, “Estudio de viabilidad para el montaje de una planta transformadora y comercializadora de productos light y vegetarianos a base de Orellana”. Trabajo de grado de Ingeniería Agroindustrial. Facultad de Ingeniería. Universidad Pontificia Bolivariana. 2005. p. 102.

L.F. Cardona, “Anotaciones acerca de la bromatología y el cultivo del hongo comestible Pleurotus ostreatus”. Revista Crónica Forestal y del Medio Ambiente. 2001. p. 120

A. F. Amado y G. A. Higuera, “Plan de negocios para la creación de una empresa de comercialización de hongos pleurotus”. Trabajo de Grado Ingeniería en Control. Facultad de Ingeniería. Universidad Distrital Francisco José de Caldas. 2017. p. 56.

A. F. Guzmán y S. C. Rodríguez, “Plan de negocios para la comercialización de orellanas a través de mercados industriales y de consumo en Bogotá”. Trabajo de Grado Ingeniería Industrial. Facultad de Ingeniería. Corporación Universidad Libre. 2010. p. 232.

F. Fernández, “Guía práctica de producción de Setas (Pleurotus sp)”. México. 2004. p. 54